Šibenik, 13. – 16. listopada 2015.

Osma međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu

Osma međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu u Šibeniku je okupila predstavnike 77 domaćih i inozemnih tvrtki i institucija iz 11 zemalja

 

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Šibeniku je, od 13. do 16. listopada 2015., održana Osma međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu, pod nazivom „Tehnološka dostignuća u području istraživanja, proizvodnje i opskrbe energenata koji će osigurati globalni gospodarski razvoj“.

 

Skup na kojem se okupilo više od 250 vrhunskih stručnjaka iz područja energetike organizirala je Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa (HUNIG). Suorganizatori konferencije i izložbe bili su Znanstveno vijeće za naftu i plin HAZU, Hrvatski nacionalni komitet Svjetskog vijeća za naftu i plin te Hrvatska sekcija Međunarodne udruge naftnih inženjera, Podupiratelji konferencije i izložbe bili su: Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski geološki institut, Agencija za ugljikovodike, Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Operativnu organizaciju konferencije i izložbe uspješno je sproveo Organizacijski odbor na čelu s glavnom tajnicom HUNIG-a Stefanijom Novak Zoroe.

 

U samom početku, sudionicima 8. međunarodne konferencije i izložbe, u ime organizatora, uvodno se obratio akademik Mirko Zelić, predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa i predsjednik Znanstvenog vijeća za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Tom prigodom naglasio je važnost i pravo vrijeme održavanja ovog skupa, budući da je situacija s energentima i energetikom u cjelini vrlo zabrinjavajuća, kako u svijetu, tako i u Republici Hrvatskoj, s obzirom na političke okolnosti u zemljama bogatim naftom te s obzirom na ukrajinsku krizu koja je uzrokovala naglo i špekulativno smanjenje cijena nafte.

Ukoliko ovako niske cijene nafte potraju duže razdoblje, rezultirat će globalnom energetskom krizom koja neće mimoići ni Hrvatsku, budući da će izostati ulaganja u istraživanje i otkrivanje novih rezervi ugljikovodika, posebice, u geološki kompleksnijim ležištima koja iziskuju značajna kapitalna ulaganja. Tim više, što su procjene rezervi u njima vrlo velike. Posebice je zabrinjavajuće to što se procjenjuje da će potražnja za energentima, odnosno za primarnom energijom u cjelini do 2035. porasti za 40 do 50 posto i to u najmnogoljudnijim zemljama, kao što su Brazil, Rusija, Indija i Kina.

 

Republika Hrvatska dijeli tu sudbinu, budući da su naftna i plinska polja u završnoj proizvodnoj fazi, a istraživanje i otkrivanje novih rezervi ugljikovodika izostaje, unatoč procjeni relativno značajnih potencijalnih rezervi ugljikovodika s obzirom na njezine potrebe.

 

Svečanost otvaranja, među ostalima, uveličali su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Nikica Valentić, izaslanik predsjednika HAZU-u Stjepan Jecić, zamjenik ministra gospodarstva Alan Leverić, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, zamjenik gradonačelnika Šibenika Nikica Penđer, dekan RGNF-a Zoran Nakić, dekan geotehničkog fakulteta Josip Mesec, direktor HROTE-a Boris Abramović te brojni predsjednici i članovi uprava te direktori domaćih i inozemnih tvrtki koje se bave energetikom, među kojima Želimir Šikonja (INA), Ratimir Orešković (Plinacro), Krešimir Malec (PSP), Zoltan Laszlo (Rotary Drilling), Barnabas Bardi (Geoinform), Borna Breyer (Crodux) Marko Bogdanović (Đuro Đaković), Franjo Novosel (Monter-strojarske montaže), Ivan Novaković (STSI), Dragutin Domitrović (Crosco), Marko Talamonti (INAgip), Laslo Farkaš Višontai (INAgip) i drugi.

 

Glavni sponzor konferencije i izložbe bila je INA- Industrija nafte, a sponzori i izlagači uistinu brojne domaće i inozemne tvrtke koje se bave energetikom i to: JANAF, PLINACRO, Crodux-plin, Podzemno skladište plina, Končar – KET, Voestalpine Tubulars GmbH&Co KG, Geoinform Ltd., IMG Zagreb, R.O.T.- Reimann Oil Tools Ltd.& Co.KG, Aeks, Elektrocentar Petek, Ivamont, Mezra, Specijalna oprema Lučko, Feromihin, Sever–Trade, Monter-strojarske montaže, Tehnozavod Marušić, Mato-el-d, Flexstream, Croatiainspect, Nigrad, S.C.A.N., Monting, Duwar, Đuro Đaković, RE-BO, Dreager, Montmontaža oprema, Parlux i dr.

 

Osim respektabilnog broja sponzora, o uspješnosti šibenskog skupa najbolje govori i podatak o okupljanju predstavnika 77 domaćih i inozemnih tvrtki i institucija iz 11 zemalja te podatak da je tijekom dvodnevnog rada predstavljeno 58 stručnih i 25 poster predavanja.

 

Zanimljiva i raznovrsna stručna predavanja, koja je pripremilo 258 domaćih i inozemnih autora i koautora, obogatilo je znanstveni doseg konferencije te promoviralo vrhunsko znanje i svjetska tehnološka dostignuća i rješenja.

 

Zajednička poruka svih pozdravnih govora visokih uzvanika i čelnika kompanija ponajprije je isticanje činjenice da je na karti Europske unije Hrvatska postala nezaobilazan čimbenik te je u mnogome pridonijela diversifikaciji, a time i sigurnosti opskrbnih pravaca za naftu i plin na europskom tržištu. S obzirom na važnost energetskog sektora na ukupan gospodarski razvoj, Hrvatska i kompanije koje se bave energetikom moraju uložiti dodatne napore kako bi se partnerski uključili u buduće projekte vezane za otkrivanje i opskrbu novih energenata nužnih za energetski, odnosno gospodarski razvoj, kako svijeta, tako i Republike Hrvatske.

 

Na šibenskom skupu energetičara, također je, stavljen naglasak na potrebu dominantne uloge stručnjaka i to kako u vođenju, tako i u realizaciji zahtjevnih i kompleksnih energetskih projekata koji su od vitalne važnosti za Hrvatsku.

 

I na kraju, ovim stručnim skupom ukazano je još jedanput na nužnost ulaganja u razvojno-proizvodne projekte, jer vlastita proizvodnja svih energenata, a poglavito nafte i plina, koji su od vitalnog značenja za gospodarski boljitak, jamči sigurnost opskrbe i ispunjava strateške ciljeve naše Hrvatske, istaknuo je u završnoj riječi, na zatvaranju konferencije predsjednik HUNIG-a i predsjednik Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU akademik Mirko Zelić.

Primajte obavijesti o radu Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa

LinkedIn

Twitter

Google+

YouTube

hunig.hr

sibenik@hunig.hr

obvezno

Required

Prijava u . tijeku...

Neuspješna prijava!

Uspješna prijava!

@ 2017, HUNIG

Barčićeva 9, 10 000 Zagreb