DCIM100MEDIADJI_0034.JPG

AKTUALNOSTI IZGRADNJE PRVE KOMPRESORSKE STANICE NA TRANSPORTNOM SUSTAVU RH

Zoran Bulić

Zoran Bulić

Koautor: Domagoj Skrbin
Plinacro d.o.o., Hrvatska

Projekt izgradnje prve kompresorske stanice na plinskom transportnom sustavu RH nalazi se u finalnoj fazi. Nakon izrađenih hidrauličkih simulacija, studije izvedivosti i funkcionalne specifikacije, određena je lokacija budućeg postrojenja. Proveden je postupak procjene utjecaja na okoliš, izrađena sva projektna dokumentacija te je u kolovozu 2018. godine ishođena građevinska dozvola. Odmah potom započeli su radovi izgradnje. Istovremeno, ugovorena je dobava glavne opreme kompresorske stanice (plinskog motora i stapnog kompresora), čeličnih cijevi i ostale opreme.

U tijeku su intenzivni radovi izgradnje, izvršena je doprema kompresorskih jedinica na lokaciju, a završna faza izgradnje planirana je u listopadu 2019. kada je predviđen dovršetak ugradnja kompresorskih jedinica. Nakon toga slijedi puštanje kompresorske stanice u pokusni rad u kojem je planirano načiniti cijeli niz tehnoloških ispitivanja (efikasnost komprimiranja prirodnog plina, mjerenje emisija štetnih plinova, potrošnje pogonskog goriva i sl.).

Završetak izgradnje objekta, ishođenje uporabne dozvole i puštanje u rad planirano je za IV. kvartal 2019. godine.

Izgradnjom kompresorske stanice u Velikoj Ludini povećat će se fleksibilnost i sigurnost opskrbe prirodnim plinom u RH i ispuniti obveze iz Uredbe EU br. 2017/1938.

 

Comments are closed.