„Međunarodne koncesije i ugovori u istraživanju i proizvodnji ugljikovodika“

3. prosinac, 2014
Stefanija Novak Zoroe
Podijeli članak:

 

Koncem godine Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa objavljuje knjigu pod naslovom „Međunarodne koncesije i ugovori u istraživanju i proizvodnji ugljikovodika“. Sponzor knjige je INA-Industrija nafte, d.d.

Pripremanje knjige potaknuto je zanimanjem svjetskih tvrtki za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika na istražnim blokovima u podmorju Jadrana, ali i na kopnu RH. Knjigu su priredili Josip Križ, diplomirani inženjer geologije i Hrvoje Lipovac, diplomirani ekonomist. Veći dio pripremljenog teksta predstavlja širi pregled knjige, odnosno predavanja Daniela Johnstona (Honcock, New Hampshire, USA, 2003.) pod nazivom „International Petroleum Fiscal Systems and Production Sharing Contract Course Workbook“. Uz to, priređivači su iznijeli hrvatska iskustva vezana za međunarodne koncesijske ugovore.

Knjiga, koja predstavlja koristan priručnik podrobnije obrađuje tri fiskalna sustava (koncesijski sustav, ugovor o podjeli proizvodnje i servisni ugovor) koji se primjenjuju u međunarodnom naftno-plinskom poslovanju, odnosno u procesu istraživanja i proizvodnje nafte i plina kao i međusobne odnose između države i strane naftne tvrtke (investitora). Izneseni su glavni elementi naknada i poreza u koncesijskim ugovorima, obrađena profitabilnost i ekonomska korist za vladu koja dodjeljuje koncesiju i tvrtke koja je investitor u ugovoru o podjeli proizvodnje. Istaknuti su i glavni elementi servisnog ugovora kao što su povrat uloženih sredstava, nagrada i dr.

U okviru knjige nalazi se rječnik (glosari) inačica i pojmova na engleskom i hrvatskom jeziku koji su usko vezani za međunarodne koncesije u istraživanju i proizvodnji nafte i plina.Ostavite komentar (vaša e-mail adresa neće biti prikazana)