Novi 148. broj časopisa Nafta i Plin

21. studeni 2016
Stefanija Novak Zoroe
Podijeli članak:

 

Uredništvo časopisa HUNIG-a pripremilo je novi, 148. po redu stručni časopis „NAFTA i PLIN“. U ovom broju, čije je izdavanje pomogla Zaklada za znanost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti možete naći teme koje su predstavljene na okruglom stolu HUNIG-a i Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU održanog 1. srpnja 2016. pod naslovom „Kako osigurati nove zalihe ugljikovodika u funkciji dugoročnog stabilnog energetskog razvoja Republike Hrvatske“. Tako Stevo Kolundžić, Andreja Ana Lopac i Mladen Šourek donose članak naslova NOVI PRAVCI OPSKRBE PRIRODNIM PLINOM TE MJESTO I ULOGA TERMINALA UPP-A NA OTOKU KRKU.

U stalnoj rubrici NOVOSTI IZ NAFTNOG I PLINSKOG GOSPODARSTVA autor Božidar Omrčen daje izbor vijesti o istraživanju, otkrićima i proizvodnji nafte i plina u svijetu.

PRIJEDLOG REGULATORNOG OKVIRA I SMJERNICA ZA UPRAVLJANJE RIZICIMA ZA PROJEKTE PRIDOBIVANJA UGLJIKOVODIKA IZ NEKONVENCIONALNIH LEŽIŠTA U HRVATSKOJ tema je koju su pripremili Daria Karasalihović Sedlar i Lucija Jukić s RGN fakulteta i Nikola Barić iz INA d.d.

Autori – Zlatko Tonković i Milan Ivanović u svom preglednom članku naslova UVOĐENJE PRIRODNOG PLINA U SLAVONSKU REGIJU - 40 GODINA HEP PLINA d.o.o. OSIJEK daju povijesni osvrt na istraživanje nafte i plina na području Slavonije tijekom XX. stoljeća, potom opisuju uključivanje „Elektroslavonije“ Osijek u proces plinofikacije Slavonsko-baranjske regije te osnivanje i razvoj tvrtke HEP Plina d.o.o., Osijek. Također, prikazana je izgradnja plinovoda i širenje distribucijskog područja, broj zaposlenih te rezultati poslovanja u proteklih 40 godina.

Drugi dio stručnog rada naslova IZRADA BUŠOTINA I SUSTAVI PROIZVODNJE UGLJIKOVODIKA U VRLO DUBOKOM PODMORJU Vladislav Brkić i Božidar Omrčen posvećuju proizvodnji ugljikovodika iz sedimenata dubokog podmorja.

Trojica Ininih stručnjaka Saša Matić, Zrinka Žanić i Hrvoje Herceg pripremili su članak naslova OPTIMIZACIJA TOPLINSKOG SUSTAVA NA OBJEKTIMA PRERADE PLINA MOLVE, a Jasmina Jelić Balta članak s naslovom UPOZNAJTE „UPSTREAM“ LABORATORIJ.

Igor Dekanić donosi drugi nastavak preglednog članka posvećenom zanimljivoj temi MEĐUNARODNE NAFTNE KOMPANIJE NA JUGOISTOKU EUROPE U PRVOJ POLOVICI 20. STOLJEĆA.

U Hrvatskoj se, zadnjih godina, energetsko tržište razvija vrlo brzo, ne samo u poslovnom, nego i s regulatornog smisla. Tako se u tvrtki MET Croatia proizvodi i usluge prilagođavaju promjenama koje uključuju konačnu fazu liberalizacije tržišta plina i novootvorenu mogućnost aktivnog trgovanja električnom energijom. U vremenu stalnih promjena, MET Croatia je angažirana u maloprodajnim i veleprodajnim plinskim djelatnostima u Hrvatskoj te je prisutna, kako na plinskom tržištu, tako i na tržištu električne energije. Više o toj tvrtki u članku MET CROATIA - JEDAN OD TRI NAJVEĆIH NEOVISNIH OPSKRBLJIVAČA PRIRODNIM PLINOM U HRVATSKOJ.

Na posljednjim stranicama časopisa možete pročitati vijesti o aktivnostima Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa.Ostavite komentar (vaša e-mail adresa neće biti prikazana)