Novosti iz energetike

INA čeka nove istražne koncesije u RH

20. PROSINAC, 2017
Stefanija Novak Zoroe
Podijeli članak:

 

Nakon šest godina neraspisivanja natječaja za istražne blokove u RH, Ina spremno dočekuje novi Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji će „otvoriti vrata“ raspisivanju natječaja za dodjelu novih koncesija. Ina je zainteresirana za samostalno istraživanje prostora sjeverne Hrvatske, a zajedno s partnerima za Dinaride i za projekte nekonvencionalnih ležišta.

Inin prioritet i strateški cilj je obnova i povećanje rezervi nafte i plina. Stoga će sudjelovati u svim istražnim aktivnostima u Hrvatskoj za koje njezini stručnjaci ocijene da postoje mogućnosti za otkriće ugljikovodika, odnosno gdje se može očekivati pozitivan ekonomski rezultat. Uz to, ona namjerava povećati aktivnosti na postojećim koncesijama sjevernog Jadrana

Temeljne aktivnosti, odnosno plan rada novog operativnog direktora INA-e za djelatnost Istraživanje i proizvodnja Tvrtka Perkovića i njegovog tima suradnika biti će usmjerene na: obnovu i povećanje rezervi nafte i plina, stručno i realno sagledavanje potencijala rasta rezervi ugljikovodika u RH, nova partnerstva i akvizicije na inozemnim koncesijama, primjenu utiskivanja ugljičnog dioksida za povećanje iscrpka nafte na eksploatacijskim poljima u Panonskom bazenu - EOR projekti, nastavak programa 4P - povećanje proizvodnje i rezervi ugljikovodika na postojećim naftnim i plinskim poljima kopnene Hrvatske, diversifikaciju rizika istraživanja, zaštitu na radu, zaštitu okoliša, zaštitu zdravlja zaposlenika i dakako, pozitivan ekonomski rezultat.

To se, uz ostalo, moglo čuti na Skupštini Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa održanoj 20. prosinca 2017. u predavanju Tvrtka Perkovića pod nazivom „IZAZOVI RAZVOJA INA-e I ISTRAŽIVANJA I PROIZVODNJE NAFTE I PLINA“.

Financijska stabilnost, niska zaduženost i veliki investicijski potencijal Ine, uz opredijeljene za daljnji razvoj poslovanja, donijeti će u budućnosti dugoročni razvoj kompanije. U tome posebno mjesto, kao pokretač toga razvoja, pripada djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

Domaća proizvodnja ugljikovodika ostvaruje se iz gotovo 600 aktivnih bušotina koje su smještena na 37 naftnih i 18 plinskih polja na kopnu te 11 plinskih polja na moru. Svjesni činjenice prirodnog pada proizvodnje, prosječne starosti polja veće od 40 godina i visokih troškova održavanja Inini stručnjaci kontinuirano ulažu u revitalizaciju starih polja, ali to nije dovoljno da bi se nadoknadio prirodni pad proizvodnje i obnovile rezerve nafte i plina.

Kada je riječ o potencijalima rasta rezervi ugljikovodika na prostoru RH, teško se mogu očekivati velika otkrića koja će preokrenuti sadašnju sliku rezervi i nadomjestiti cjelokupni pad proizvodnje i vratiti „zlatne“ godine Inine proizvodnje nafte i plina. Treba znati da je od 1990. do danas otkriveno samo 13 posto od ukupnih Ininih rezervi ugljikovodika. Do 2009. istraživanje u RH smatralo se neperspektivnim. Potom je 2010. uslijedila financijska kriza, a 2011. Ini su neutemeljeno oduzete istražne koncesije. Bio je to zasigurno štetni potez za gospodarstvo u cjelini. Godine 2014. donijeti su novi prostorni planovi po županijama, a velikih problema Ina je imala s dobivanjem lokacijskih dozvola za eksploatacijske projekte. Prvi natječaj za istražne koncesije objavljen je 2016. i Ina je dobila koncesiju na kopnu (Drava-2) i na dva jadranska bloka (25 i 26).

Osim ambicioznih projekta u RH Ina želi staviti fokus i na ulaganja u inozemstvu. Udio inozemne proizvodnje u ukupnoj Ininoj proizvodnju ugljikovodika danas je samo 6 posto. Dakako, ta brojka bila bi znatno veća kada bi se Ina vratila u Siriju. Ina ima 4 koncesije na kopnu Egipta i dvije offshore koncesije u Angoli. U središtu njezinog interesa su profitabilni istražni projekti i akvizicije proizvodnih i razradnih polja koje mogu osigurati nove rezerve ili povećati proizvodnju ugljikovodika i to na prostoru sjeverne Afrike, Srednjeg Istoka te Europe, poput Ukrajine, gdje je Crosco prisutan sa tri bušaća postrojenja. Analizira se i mogući Inin povratak u Iran te nova partnerstva u Egiptu.

Ulaganja u nove istražne koncesije u Hrvatskoj i inozemstvu, nastavak revitalizacije starih polja, novi EOR projekti, akvizicije proizvodnih i razradnih polja u inozemstvu, partnerstvo te diversifikacija rizika strateški su ciljevi Ininog segmenta djelatnosti Istraživanje i proizvodnja predvođenog novim operativnim direktorom Tvrtko Perkovićem.Ostavite komentar (vaša e-mail adresa neće biti prikazana)