Predavanje o upravljanju starim poljima Panonskog bazena

11. ožujka 2016.
Stefanija Novak Zoroe
Podijeli članak:

 

Prije radnog dijela redovite godišnje Skupštine HUNIG-a održane 7. ožujka 2016. Jerko Jelić Balta, direktor Sektora za razradu ležišta INA d.d. održao je stručno predavanje pod naslovom „UPRAVLJANJE STARIM POLJIMA PANONSKOG BAZENA“.

Kada je riječ o Panonskom bazenu RH, glavni cilj aktivnosti Ininog segmenta djelatnosti Istraživanje i proizvodnja je 18 polja u kojima se nalazi oko 90 posto rezervi ugljikovodika i upravo ta polja daju oko 90 posto sadašnje proizvodnje nafte i plina na kopnu. Radi se o 13 naftnih polja (Ivanić, Žutica, Stružec, Kloštar, Šandrovac, Beničanci, Kučanci-Kapelna, Đeletovci, Privlaka, Kozarice, Jamarice, Obod-Lacići i Lipovljani) te o pet plinskih polja (Molve, Gola, Kalinovac, Stari Gradac i Okoli). Spomenutih 18 naftnih i plinskih bušotina ima ukupno 2000 bušotina svih vrsta, odnosno 199 ležišta ugljikovodika.

Kako je istaknuo inženjer Jelić-Balta tri su glavna smjera aktivnosti stručnjaka Ininog uprstream-a na upravljanju starim poljima kroz projekte koji su pokrenuti koncem 2013. i koji su već polučili prve rezultate koji se ogledaju u povećanju proizvodnje ugljikovodika. Prvi smjer je poboljšanje performansi bušotina i to rudarskim radovima, kao što su primjerice stimulacijski radovi, obrade, frakturiranja te optimizacijom sustava podizanja fluida. Drugi smjer aktivnosti je usmjeren prema poboljšanju ležišnih performansi, što će se postići primjerice reinterpretacijom 3D seizmike, otvaranjem novih intervala i drugo. Treći smjer aktivnosti je primjena EOR tehnologija na polju Ivanić, Žutica, Stružec i Beničanci, ali i na drugim poljima u Panonskom bazenu.Ostavite komentar (vaša e-mail adresa neće biti prikazana)